Aloe vera – a csodanövény

Aloe vera – a csodanövény

Az aloe gyógyító hatását ismerték a régi Indiában, Kínában, az ókori Rómában és a görög szigeteken is. Elsősorban sebek gyógyítására, viszketések, duzzanatok enyhítésére használták, de már tudtak gyulladásgátló és antibakteriális hatásáról is. Hazánkban is nagy kultusza alakult ki az aloe verának, divat lett használata külsőleg és belsőleg egyaránt, nagyon sokféle termék tartalmazza.

Az aloe vera évelő növény. Húsos, pozsgás, lándzsa alakú levelei akár 50 cm-re is megnőhetnek, az egész növény magassága 120 cm lehet. Csak leveleit használják gyógyászati célokra, de a levelek egyes részeit más és más célra hasznosítják.

Az a sűrű, gélszerű nedv, amit a legtöbben aloe varának gondolnak, a növény leveleinek belső részéből származik. A levél szerkezetében, a legkülső rétegek és e között a kocsonyás rész közötti sárgás, fanyar folyadék szárításával nyerik az aloe latexet (tejnedvet). A kereskedelemben ezt aloe hepatica vagy aloe barbadensis néven hozzák forgalomba.

Aloe gél

Az aloe gélnek fájdalomcsillapító, gyulladásgátló hatást tulajdonítanak, a gél segítségével felgyorsíthatók némely gyógyulási folyamatok (pl. égési vagy fagyásos sérülések, fekély), így elmondható, hogy segíti a sérült bőr regenerálását.

Az aloe gél tiszta, színtelen, ugyanúgy megromolhat, mint az egyéb természetes gyümölcslevek. Ezért meg kellett találni azt az eljárást, amivel eltartható, ezt hívják stabilizálásnak. Az aloe vera gél az ‘50-es években kezdte meg máig tartó térhódítását, tápanyagban gazdag italok készültek belőle, hidratáló krémek, és vény nélküli gyógykészítmények.

A tiszta gélben aminosavak, ásványi anyagok, vitaminok, enzimek, hidrátok és biológiai stimulátorok vannak. Világszerte folynak kutatások az aloe hatásmechanizmusáról. Nagyszerű hidratálási képessége már ismert, elfogadott. Gyógyító és fájdalomcsillapító hatásáról tovább folynak a tesztelések és a kutatások.

Belsőleg az aloe vera ital elősegíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, jótékony hatással van a vércukorszint szabályozására, javítja a májfunkciót, nagyban erősíti az immunrendszert.

Enzim és rosttartalma révén megtisztítja a vékonybél felszívó felszínét, a bélbolyhoz közül eltávolítja az oda letapadt, zsírban oldott méreganyagokat. Ezáltal a vékonybél felszívó felszíne visszanyeri eredeti nagyságát.

Az aloe enzimtartalma révén tökéletesíti a fehérjék megemésztését. Ennek köszönhető, hogy hatékonynak bizonyult egyes ízületi elváltozások és autoimmun betegségek kezelésében. Kiváló méregtelenítő hatása is van.

Tények

  1. Az áttetsző gyógyító gél 96%-ban víz, a maradék 4 százalék A-, B-, C-, E- vitaminokat, kalciumot, 18 féle aminosavat tartalmaz. Ezen kívül rostok, enzimek, baktérium-, vírus ég gombaölő hatású anyagok, valamint növényi hormonok is fellehetőek benne.
  2. Több mint 240 fajta aloe létezik, de csak 3 vagy 4 fajtának van gyógyító tulajdonsága.
  3. Az aloe vera barbadensist használják leginkább gyógyításra, mely Észak-Amerikában és Spanyolországban honos, de Ázsia, Amerika és Európa száraz, magas hőmérsékletű területein is megél.
  4. Várandós anyáknak nem ajánlják a fogyasztását.
  5. A cukorbetegek csak orvosi felügyelettel alkalmazzák az aloe kúrát.